2012. április 26., csütörtök

Miért együnk lassan?


Sokat halljuk táplálkozási szakemberektől, hogy együnk lassan, és jól rágjuk meg a falatot. De vajon miért tanácsolják ezt? Hisz az étel úgyis bekerül a gyomrunkba, és majd az emésztőrendszer elvégzi a dolgát, akárhogy is rágom meg az ételt. Nos, mint minden jó tanácsnak, ennek is megvan a maga magyarázata. Először is, tudnunk kell, hogy van az agyunknak egy bizonyos része, melyet hipotalamusznak hívnak, és ez az a terület, melyben az éhség- és a jóllakottság központ lakozik. Ha éhesek vagyunk, hipotalamuszunk jelez, és ha tele a gyomrunk, akkor is. És itt jön a DE! A jóllakottság érzet csak 20 perc után alakul ki agyunkban, ezért ha gyorsan kapkodjuk az ételt, sokkal többet fogunk enni, mint amennyi elég lenne szervezetünknek, hiszen 20 percen belül még nem érezzük tele a gyomrunkat, és amit a szemünk kíván, azt megesszük. A fogyni vágyók különösen fogadják meg ezt a tanácsot, mert már azzal csökkenthetik a bevitt táplálék mennyiségét, ha ezután megtanulnak lassabban enni. Így elkerülhető a „túlevés” miatt kialakult rosszullét, kellemetlen puffadás érzet. Továbbá az alapos rágással megkönnyítjük emésztőrendszerünk dolgát, és jelentősen javulhat az emésztés, hiszen az már a rágással elkezdődik a szájban. Addig kell az ételt rágni, amíg az szinte már folyékony állagúvá alakul. Így a vitaminok, tápanyagok optimális felszívódását segítjük elő. Lassan eszel, tovább élsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése