2012. április 20., péntek

A vörösbor kardioprotektív hatásai


Egy nemzetközi tanulmány összehasonlította fejlett országok étrendjeinek magas zsír, telített zsírsav és koleszterintartalmát, valamint az ezekkel összefüggésbe hozható szívbetegségekből eredő halálozásokat. Azonos zsírbevitelű országokat összehasonlítva egyedül Franciaországban nem tudták kimutatni a helytelen táplálkozásból eredő szívbetegségeket. A jelenséget elnevezték francia paradoxonnak, majd elkezdték kutatni a különbség okát. Keresték az életmódban, a stresszkezelési szokásokban, táplálkozási eltérésekben. Végül egyetlen különbséget találtak, a rendszeres vörösborfogyasztást. A vörösbor megakadályozhatja a trombózis kialakulását. Képes növelni a HDL koleszterin szintjét (köznyelvben jó koleszterinként ismert), és csökkenteni a káros LDL koleszterin szintjét, ezáltal nem alakulnak ki az atherosclerotikus plakkok, melyek az érelmeszesedést eredményezik. A vörös nedű továbbá erős antioxidáns hatással bír, így az öregedési folyamatokat lassítja, valamint csökkenti a rák kialakulásának esélyét.  A jótékony hatás a fenolos vegyületeknek köszönhető, melyek jóval nagyobb mennyiségben fordulnak elő a vörösborban a fehérborral szemben. Míg a fehérbor fenoltartalma 170-300 mg/l, addig a vörösboré 1800-4000 mg/l. Ennek hatása nem érvényesül a szőlőlé vagy a szőlő fogyasztásakor, mert ezen vegyületek kioldódását a több napig tartó alkoholos erjedés teszi lehetővé. A vörösbor ajánlott mennyisége nőknél 1-2 dl, férfiaknál 1-3 dl naponta. Akik ezt a mennyiséget elfogyasztják, és nem lépik túl, azok esetében 50%-kal kisebb az esély a kardiovaszkuláris megbetegedésekre, valamint várható élettartamuk 10-12 évvel hosszabb, mint az absztinenseké.  
(Forrás: Dr. Lugasi Andrea)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése