2012. május 29., kedd

Pszichoszomatika


„A legjobb orvosság az ember maga.” Paracelsus
Mindannyian hallottuk már azt a mondást, hogy valaki „nem lát az epétől”. Vajon milyen jelentés rejlik e mondatban?  A pszichoszomatika azt mondja, hogy ez epekő gyakran férjezett, gyermekes anyáknál fordul elő, akik kerülik a konfliktust. Így a felgyülemlett konfliktusok, a ki nem élt „epésség” epekő formájában jelenik meg, azaz „megkövesedik” az agresszió.
A pszichoszomatika lényege, hogy testi tüneteink mögött lelki okok rejtőznek. Képzeljük el a testünket, mint egy könyvet, amelynek lapjain életünk eseményeiről olvashatunk. A sorok között képzett terapeutánk, avagy kineziológusunk tanítja meg olvasni a pácienst, azaz felfedezni a kórok lelki hátterét. Fenti példán túl számtalan betegség okai feltárhatóak testünk jeleinek értelmezésével.
A legtöbb ember azonnal a gyógyszerhez nyúl egy betegség diagnosztizálását követően. Azonban a keleti filozófia szerint először le kell, hogy tegyük a terhet, majd csakis ezt követően vehetjük fel az energiát, amely meggyógyít.
Tehát ha közelebbről megismerjük testünk jelzéseit, gyógyulásunk útjába állíthatjuk azokat. A kezdetekben terapeuta segíti ezt a tanulási folyamatot, később a páciens maga is elsajátíthatja a tudást.
Vegyünk egy példát!
Mi állhat a szívritmuszavar lelki hátterében? A szív az érzelmek és a szeretet otthona. Aki csakis az eszére hallgatva, a társadalmi normáknak megfelelve éli az életét, és nem enged érzelmei befolyásának, kieshet a ritmusból, tehát a szív ritmusa fog zavart szenvedni.
Terápia: Az érintett személy időnként hagyja felbomlani a megszokott rendet, esetleg „rúgjon ki a hámból”. Engedjen teret érzelmeinek, hallgasson a szívére, kerüljön összhangba vele. Ha belátja, hogy nem csak fekete és fehér létezik, és megpróbálja magát függetleníteni a berögzült normáktól, jó úton halad az egyensúly megteremtése felé.
Ha Önt is érdekli a pszichoszomatika, keresse az Egészségházban Márkus Erikát!
Elérhetőségek: Pesterzsébet, Átlós utca 17-19., 06 1 285 8102 vagy  06 30 573 2212

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése