2012. május 17., csütörtök

A nagy cukorkérdés


Vajon jót teszek az egészségemnek, ha fehér helyett barna cukrot fogyasztok? Először is tegyünk különbséget a barna színű cukor és a barna nádcukor között. Előbbi sajnos a cukorrépából készített kristálycukor elkészítési eljárásával szinte azonos módon készül, azzal a különbséggel, hogy az utolsó fázisban leállítják a finomítást, azaz még marad benne valamennyi ásványi anyag. Ezt gyakorlatilag barnára színezik az eljárás során visszamaradt melasszal. Tehát élettani szempontból semmivel nem jobb fehér társánál. A nádcukor cukornádból készül egy az előbbitől eltérő módszerrel, amely során valóban benne maradnak az ásványi anyagok, vitaminok. B-vitamin tartalma jelentős, azonban kalóriatartalma magas! Leghelyesebb, ha választásunk a nyírfacukorra (xilitre) esik, hiszen ennek a nyírfakéregből előállított cukornak csekély a kalóriatartalma, nem savasítja a szervezetet, és Candida-diéta alatt is bátran fogyasztható. Glikémiás indexe 7, szemben a kristálycukor 68-as indexével, így képes egyenletesen, alacsonyan tartani a vércukorszintet. Ha valamiért mégis édesítőt szeretnénk választani, akkor legjobb döntés a stevia. Ez is, és a nyírfacukor is jóval drágább mint a kristálycukor, viszont mindkettő jóval édesebb is (a stevia 300x édesebb), így kevés is elegendő. Nincs kalóriatartalma, és a vércukorszintet sem emeli meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése