2012. március 5., hétfő

A divatos diétákról

Szép napot Mindenkinek! Kisütött a nap, így hát lassan lekerülnek a vastag ruhák és kivillanak a télen felszedett plusz kilóink. Nyilván legtöbbünk azonnal szeretné leadni feleslegét, de előtte mindenképp olvassátok el ezt a pár sort.
Számos fogyókúrázó abba a hibába esik, hogy az oly sokat reklámozott divatos diéták egyikébe őrült tempóval belefog, nem ismerve annak hátrányait, élettani hatásait, majd pár hét múlva feladja és visszatér régi életmódjához. A kínkeservvel leadott kilók néhány nap, hét alatt gyorsan vissza is jönnek. Az elmúlt 10 év egyik legismertebb divatos diétája világszerte fogyni vágyók millióit kecsegtette egy karcsúbb élet reményével. Ez az Atkins-diéta. Később napvilágot látott a népszerű módszer kevésbé fényes oldala. A nagy zsírtartalmú étrend megnövelte a szív-és keringési rendszer megbetegedéseinek kockázatát, a sok fehérje pedig az ízületek károsodását idézte elő.  Továbbá a sok állati fehérje által fokozódik a kalcium ürítése, ami pedig csontritkuláshoz vezethet. A diéta igen csekély mennyiségben engedélyezi szénhidrát fogyasztását. Tudnunk kell, hogy a szénhidrátból nyert glükóz agysejtjeink kizárólagos energiaforrása, így semmilyen más üzemanyagra nem számíthat agyunk. A szénhidrátmegvonás szédüléshez, ájuláshoz, a szellemi és fizikai teljesítőképesség romlásához, sőt akár depresszióhoz is vezethet. Tehát mielőtt egy újabb divatos diéta csábítana el Téged is, kérd ki táplálkozási szakember tanácsát - akit természetesen megtalálsz nálunk - és egészségesen, tartós eredményt elérve fogod leadni felesleges kilóidat!


1 megjegyzés:

  1. A minap kikértem egy kedves, szakmabeli barátnőm véleményét a divatos diétákról szóló bejegyzésről. Ezúton is köszönöm kritikáját, melyet most közzé is tennék: "Az Atkins diétánál jó tudni, hogy eredetileg szívbetegek rehabilitációs diétája volt és ezt hozták át a hétköznapokba. Azaz nem feltétlenül rossz, csak az elsődleges célja nem az, hogy 4-5 kg-t ledobjon az ember, hanem, hogy -kis túlzással- "életben tartsa" a lábadozási időszak alatt a szívrohamból felépülteket. És ezért sem javasolt olyanoknak, akiknek nem ez a problémája." Azt hiszem e néhány mondat után mindenki számára világos, miért fontos a személyre szabott diéta. Dietetikai tanácsadásunkon csak Veled foglalkozunk, és miután kikérdeztünk Téged a családodban előforduló betegségekről, életmódodról, táplálkozási szokásaidról...stb., biztos lehetsz benne, hogy nem egy sablon étrendet fogsz kapni, hanem egy teljesen Rád szabott, komplex tervet. Szólj hozzá Te is bejegyzéseinkhez!

    VálaszTörlés