2012. március 26., hétfő

Aquafitnesz


Miért jó Neked, ha a vízben edzel?
Először is tisztázzunk néhány dolgot. Az aquafitnesz nem teljesen újkeletű dolog, hiszen már 1970-ben történt, hogy Glenn McWaters amerikai tengerészgyalogos lábsérülését követően saját rehabilitációs célra elkezdett a vízben edzeni. Egy speciális mellény segítségével a szárazföldihez hasonló futó edzéseket végzett a vízben. Mivel sikeresen felgyógyult ennek a mozgásformának köszönhetően, így egyre több sportoló használta a vizet rehabilitációs edzésének helyszínéül. Az aquafitnesz különösen az Achilles-ín sérülése, a térd elülső keresztszalag sérülése és egyéb boka- és térdízületi problémák esetén bizonyult kiválónak. 


Akkor most vegyük át gyorsan a fizika órán tanultakat.
Egyszer beszélhetünk a közegellenállásról, amelynek köszönhetően olyan izmokat is többletmunkára késztetünk, melyeket szárazföldön a gravitáció segít. Másodszor a felhajtóerő nagyobb mozgásszabadságot biztosít. A speciális víziöv segítségével elért nagyobb felhajtóerő és az ebből adódó lebegés ízületkímélő edzést tesznek lehetővé.  Az ízületek kenése, táplálása a rájuk nehezedő teher nélkül történhet. A szalagok tehermentesülnek a vízben, amely nagyobb ízületi mozgásterjedelmet eredményez. A szárazföldi futás minden talajra éréssel terheli a térd- és bokaízületeket, a vízben pedig ilyenfajta sérülésveszély gyakorlatilag elképzelhetetlen. Szintén a felhajtóerőnek köszönhetjük, hogy könnyűnek érezzük magunkat a vízben. Nyakig merült test súlyának kb. 10%-át érezzük, ezért a vízben olyan gyakorlatokat is képesek vagyunk végrehajtani, amiket a szárazföldön nem.  Vagyis egy 70 kg-os embernek a vízben csak 7 kg-ot kell mozgatnia. Ezért ez a torna kiválóan alkalmas túlsúlyos emberek edzésére! Harmadszor pedig a vízben érvényesülő hidrosztatikus nyomás tehermentesíti a vénákat, ezért visszérbetegségben szenvedőknek nagyszerű testedzési és rehabilitációs lehetőség.

Fizikai és pszichés ellazulást biztosít a vízben végzett mozgás, ez által javul a stressztűrő képességünk. A vízben valóban ki lehet kapcsolni, mert az idegrendszer automatikusan nyugalomra áll be ebben a közegben.
Vízisúlyzóval és egyéb segédeszközökkel lehetségessé válik valamennyi izomcsoport erősítése. A rendszeres vízi torna edzi a szívet és a keringési rendszert, miközben jó közérzetet nyújt és serkenti a szociális kapcsolatot a résztvevőkkel. Terhesség esetén csökken a hátfájás, erősíti a medencealapi izmokat, csökken a lábszárak duzzanata, és gyorsabb regenerálódást tesz lehetővé szülés után.
 

Kinek és kinek nem ajánlott az aquafitnesz:
Prevenciós céllal:
-          koordinációs problémák megelőzése
-          elhízás megelőzése

Rehabilitációs céllal:
-          cukorbetegség
-          alsó végtagi sérülések, műtétek után
-          visszérproblémák
-          túlsúly
-          asztma

Ellenjavallatok:
-          keringési problémában szenvedők
-          hidegérzékenység
-          magas vérnyomás
-          szívritmuszavar esetén, szívelégtelenség
-          bőrbetegségek
-          megfázás

Az aquafitnesz kiváló szórakoztató mozgásprogram egészségorientált hölgyeknek, uraknak egyaránt.
Egészségházunkban különböző óratípusokkal 3 szakképzett oktató várja a vízi tornára jelentkezőket. Péntek reggel új óratípusok!
Árakról és az órarendről a következő elérhetőségeken kaphattok bővebb infót:
Cím és telefonszám: Pesterzsébet, Átlós utca 17-19., 06 1 285 8102 vagy  06 30 573 2212

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése