2012. március 12., hétfő

Koleszterincsökkentés megfelelő étrenddel



Mindenki hallott már a koleszterin mindkét fajtájáról, de kicsit azt hiszem olyan misztikum és homály veszi körül mint Columbo feleségét:)
Szóval vizsgáljuk meg közelebbről ezt a koleszterinnek nevezett valamit!
A köznyelvben jó és rossz néven ismert koleszterint májunk termeli meg.
Ehhez a májnak olajokra, zsírokra van szüksége, de nem mindegy, hogy milyen minőségű és milyen típusú olajokat, zsírokat fogyasztunk. Egyedül a táplálkozásunkon múlik, hogy melyik koleszterin kerül túlsúlyba szervezetünkben. Az LDL, azaz a „rossz” koleszterin járul hozzá, hogy az érfal belső felületén plakkok alakuljanak ki, azaz az LDL nagy mennyiségben érelmeszesedéshez vezet. Az érelmeszesedésről tudni kell, hogy az érfal belülről úgy néz ki ilyenkor, mint a sokszor leégett teflon felülete. Plakkok rakódnak egymásra, így szűkebb lesz az ér átmérője, egyre kisebb helyen tud utat törni a vér, egyre magasabb lesz a vérnyomás, az érfal rugalmatlanná válik, egyre rosszabb lesz a szívizom vérellátása, ami szívelégtelenséghez vezethet. A HDL, azaz a „jó” koleszterin szintjét növelve ellensúlyozhatjuk az LDL káros hatásait, így érvényesülhetnek a HDL jótékony hatásai, és az érrendszered is hosszú évekig rugalmas maradhat.
A megfelelő étrend megválasztásával, akár gyógyszer nélkül csökkentjük LDL koleszterinszintedet. Kérj tőlünk táplálkozási tanácsokat, és ereid meghálálják a törődést! Addig is fogyassz olajos magvakat!
Találkozunk a facebookon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése