2012. június 15., péntek

Kiállítás


„Hogy nyíljon ki az ajtó anélkül,
hogy kinyílna,
hogy jöjjön be anélkül,
hogy bejönne,
hogy sose menjen el,
de ne is térjen vissza”      (Szombathy Bálint)
SZABÓ PÉTER
1958. július 22. hódmezővásárhelyi „artkodó”, de Mártély…
Hódmezővásárhely és Mártély a kiindulás és a visszatérés.
1977-78-ban már képesítés nélküli nevelő (Parasznya, Lyukóbánya, Sajóbábony)
1979-80 kitanulja kerámiakészítő szakmát.
Közben a („régi”) Müvészetben olvas egy Lantos féle (!) cikket, hatására irány: Mecsek-alja; szakkörszaki – Pécsi Vizuális Műhely-tagság.
1978-tól rendszeresen, mártélyi „amatőr” nyarak. (Lelkes Istvánnal az ifjúsági képzőművészeti tábor vezetői, előadói.)
De a vásárhelyi vonzáskör foglya és a pécsi Állatkert sivatagi szarvasvipera-marta dolgozója közötti feszültség-ív sokszor kikezdi magát meg a környezetét.
Pécs azért is érdekes, hisz’ alföldi-délibábos embernek ez egy avantgárd és mediterrán táj, hozzá avantgárd művészekkel, kortársakkal. Például Pécsvárad, Lantos István zongoraművésszel, komlói zeneiskolával – képző-zenedével. Szemlélője-hallója még a nagyváradi „fafaragó” tábornak, Samu Géza csodájának.
Többször részt vett Makovecz Imre alkotótáborában.
De Pécs-Harkány „dimenzió” varázsánál mégis erősebbnek bizonyult a szülőföld (sic!) – „a nagy sömmi”. Hézső Ferenc, Fodor József, Dömötör János, Tornyai János, Lelkes István.
Tárlatai: Pécs, Pásztó, Tata, Hajdúböszörmény, Szentendre, Budapest, Zenta, Belgrád.
Szabó Péter jelenleg Hódmezővásárhelyen él. Realista stílusban és Mártély közelében. A szülőföld is kiszárad, rianásokká repedezik, beerezi a szemet, körbehálózza a földet. Mindent lát. Mindenséget. Méri magát. Az ornitológiát antropomorfizmusra váltja. Összegyűjti, meggyűrűzi a Jeleket. De másfajta szabadságba engedi őket. Képek kalickájába. Művei az általa tervezett-épített Noé-bárka deszkái. Legalább Ő kapaszkodjon bele... Jelzés a mártélyi holtágból, hogy észrevegyék... Ha már egyik meghívójára azt rovásírta:" Akar Ön sikeres és befutott tárlatlátogató lenni? Miért nem?"

Szabó Péter festményei megtekinthetők és megvásárolhatók az Egészségház-Fitnessben.
Cím: XX., Budapest, Átlós utca 17-19.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése