2012. június 11., hétfő

Likopinnal a ráncok ellen


Azt mindannyian tudjuk már, hogy az erős napsugárzásnak kitett bőrt veszélyezteti a bőrrák kialakulása. Azonban nem csak ezzel a betegséggel kell számolnunk, hiszen a ráncosodás még hamarabb bekövetkezhet. A naptól hamarabb öregszik a bőr, és elveszíti rugalmasságát. Hogy ezt megelőzzük, egyrészt tartózkodjunk az erős napsugárzástól, másrészt fogyasszunk minél több paradicsomot. A benne található likopin a legtermészetesebb eredetű napfényvédő szer, mely nem a bőrünkre kenve, hanem belülről védi szervezetünket. Általában jellemző a zöldségekre, hogy hevítés során elveszítik a vitamintartalmukat, ezért ajánlott őket nyersen fogyasztani. Azonban a paradicsom sejtfalai főzés során szétesnek, és kiszabadul onnan a likopin. A likopin elnyeli az ultraibolya sugarakat, így megakadályozza a kollagén sérülését (mely felel bőrünk rugalmasságáért és feszességéért). Továbbá antioxidánsként is viselkedik, így rákmegelőző hatású. A paradicsom bármilyen feldolgozása, kockára vágása, aprítása, főzése elősegíti a likopin felszívódását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése