Azt mindannyian tudjuk már, hogy az erős napsugárzásnak kitett bőrt veszélyezteti
a bőrrák kialakulása. Azonban nem csak ezzel a betegséggel kell számolnunk,
hiszen a ráncosodás még hamarabb bekövetkezhet. A naptól hamarabb öregszik a
bőr, és elveszíti rugalmasságát. Hogy ezt megelőzzük, egyrészt tartózkodjunk az
erős napsugárzástól, másrészt fogyasszunk minél több paradicsomot. A benne
található likopin a legtermészetesebb eredetű napfényvédő szer, mely nem a
bőrünkre kenve, hanem belülről védi szervezetünket. Általában jellemző a
zöldségekre, hogy hevítés során elveszítik a vitamintartalmukat, ezért ajánlott
őket nyersen fogyasztani. Azonban a paradicsom sejtfalai főzés során szétesnek,
és kiszabadul onnan a likopin. A likopin elnyeli az ultraibolya sugarakat, így
megakadályozza a kollagén sérülését (mely felel bőrünk rugalmasságáért és
feszességéért). Továbbá antioxidánsként is viselkedik, így rákmegelőző hatású.
A paradicsom bármilyen feldolgozása, kockára vágása, aprítása, főzése elősegíti
a likopin felszívódását.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése