Vajon jót teszek az
egészségemnek, ha fehér helyett barna cukrot fogyasztok? Először is tegyünk
különbséget a barna színű cukor és a barna nádcukor között. Előbbi sajnos a
cukorrépából készített kristálycukor elkészítési eljárásával szinte azonos
módon készül, azzal a különbséggel, hogy az utolsó fázisban leállítják a
finomítást, azaz még marad benne valamennyi ásványi anyag. Ezt gyakorlatilag
barnára színezik az eljárás során visszamaradt melasszal. Tehát élettani szempontból
semmivel nem jobb fehér társánál. A nádcukor cukornádból készül egy az
előbbitől eltérő módszerrel, amely során valóban benne maradnak az ásványi
anyagok, vitaminok. B-vitamin tartalma jelentős, azonban kalóriatartalma magas!
Leghelyesebb, ha választásunk a nyírfacukorra (xilitre) esik, hiszen ennek a
nyírfakéregből előállított cukornak csekély a kalóriatartalma, nem savasítja a
szervezetet, és Candida-diéta alatt is bátran fogyasztható. Glikémiás indexe 7,
szemben a kristálycukor 68-as indexével, így képes egyenletesen, alacsonyan
tartani a vércukorszintet. Ha valamiért mégis édesítőt szeretnénk választani,
akkor legjobb döntés a stevia. Ez is, és a nyírfacukor is jóval drágább mint a
kristálycukor, viszont mindkettő jóval édesebb is (a stevia 300x édesebb), így
kevés is elegendő. Nincs kalóriatartalma, és a vércukorszintet sem emeli meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése