Egy nemzetközi tanulmány
összehasonlította fejlett országok étrendjeinek magas zsír, telített zsírsav és
koleszterintartalmát, valamint az ezekkel összefüggésbe hozható szívbetegségekből
eredő halálozásokat. Azonos zsírbevitelű országokat összehasonlítva egyedül Franciaországban
nem tudták kimutatni a helytelen táplálkozásból eredő szívbetegségeket. A
jelenséget elnevezték francia
paradoxonnak, majd elkezdték kutatni a különbség okát. Keresték az
életmódban, a stresszkezelési szokásokban, táplálkozási eltérésekben. Végül egyetlen
különbséget találtak, a rendszeres vörösborfogyasztást. A vörösbor
megakadályozhatja a trombózis kialakulását. Képes növelni a HDL koleszterin
szintjét (köznyelvben jó koleszterinként ismert), és csökkenteni a káros LDL
koleszterin szintjét, ezáltal nem alakulnak ki az atherosclerotikus plakkok,
melyek az érelmeszesedést eredményezik. A vörös nedű továbbá erős antioxidáns
hatással bír, így az öregedési folyamatokat lassítja, valamint csökkenti a rák
kialakulásának esélyét. A jótékony hatás
a fenolos vegyületeknek köszönhető, melyek jóval nagyobb mennyiségben fordulnak
elő a vörösborban a fehérborral szemben. Míg a fehérbor fenoltartalma 170-300
mg/l, addig a vörösboré 1800-4000 mg/l. Ennek hatása nem érvényesül a szőlőlé
vagy a szőlő fogyasztásakor, mert ezen vegyületek kioldódását a több napig
tartó alkoholos erjedés teszi lehetővé. A vörösbor ajánlott mennyisége nőknél
1-2 dl, férfiaknál 1-3 dl naponta. Akik ezt a mennyiséget elfogyasztják, és nem
lépik túl, azok esetében 50%-kal kisebb
az esély a kardiovaszkuláris megbetegedésekre, valamint várható élettartamuk
10-12 évvel hosszabb, mint az absztinenseké.
(Forrás: Dr. Lugasi Andrea)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése