Sokat halljuk táplálkozási
szakemberektől, hogy együnk lassan, és jól rágjuk meg a falatot. De vajon miért
tanácsolják ezt? Hisz az étel úgyis bekerül a gyomrunkba, és majd az
emésztőrendszer elvégzi a dolgát, akárhogy is rágom meg az ételt. Nos, mint
minden jó tanácsnak, ennek is megvan a maga magyarázata. Először is, tudnunk
kell, hogy van az agyunknak egy bizonyos része, melyet hipotalamusznak hívnak,
és ez az a terület, melyben az éhség- és a jóllakottság központ lakozik. Ha
éhesek vagyunk, hipotalamuszunk jelez, és ha tele a gyomrunk, akkor is. És itt
jön a DE! A jóllakottság érzet csak 20 perc után alakul ki agyunkban, ezért ha
gyorsan kapkodjuk az ételt, sokkal többet fogunk enni, mint amennyi elég lenne
szervezetünknek, hiszen 20 percen belül még nem érezzük tele a gyomrunkat, és
amit a szemünk kíván, azt megesszük. A fogyni vágyók különösen fogadják meg ezt
a tanácsot, mert már azzal csökkenthetik a bevitt táplálék mennyiségét, ha
ezután megtanulnak lassabban enni. Így elkerülhető a „túlevés” miatt kialakult
rosszullét, kellemetlen puffadás érzet. Továbbá az alapos rágással
megkönnyítjük emésztőrendszerünk dolgát, és jelentősen javulhat az emésztés, hiszen
az már a rágással elkezdődik a szájban. Addig kell az ételt rágni, amíg az szinte
már folyékony állagúvá alakul. Így a vitaminok, tápanyagok optimális
felszívódását segítjük elő. Lassan eszel, tovább élsz!
2012. április 26., csütörtök
2012. április 20., péntek
A vörösbor kardioprotektív hatásai
Egy nemzetközi tanulmány
összehasonlította fejlett országok étrendjeinek magas zsír, telített zsírsav és
koleszterintartalmát, valamint az ezekkel összefüggésbe hozható szívbetegségekből
eredő halálozásokat. Azonos zsírbevitelű országokat összehasonlítva egyedül Franciaországban
nem tudták kimutatni a helytelen táplálkozásból eredő szívbetegségeket. A
jelenséget elnevezték francia
paradoxonnak, majd elkezdték kutatni a különbség okát. Keresték az
életmódban, a stresszkezelési szokásokban, táplálkozási eltérésekben. Végül egyetlen
különbséget találtak, a rendszeres vörösborfogyasztást. A vörösbor
megakadályozhatja a trombózis kialakulását. Képes növelni a HDL koleszterin
szintjét (köznyelvben jó koleszterinként ismert), és csökkenteni a káros LDL
koleszterin szintjét, ezáltal nem alakulnak ki az atherosclerotikus plakkok,
melyek az érelmeszesedést eredményezik. A vörös nedű továbbá erős antioxidáns
hatással bír, így az öregedési folyamatokat lassítja, valamint csökkenti a rák
kialakulásának esélyét. A jótékony hatás
a fenolos vegyületeknek köszönhető, melyek jóval nagyobb mennyiségben fordulnak
elő a vörösborban a fehérborral szemben. Míg a fehérbor fenoltartalma 170-300
mg/l, addig a vörösboré 1800-4000 mg/l. Ennek hatása nem érvényesül a szőlőlé
vagy a szőlő fogyasztásakor, mert ezen vegyületek kioldódását a több napig
tartó alkoholos erjedés teszi lehetővé. A vörösbor ajánlott mennyisége nőknél
1-2 dl, férfiaknál 1-3 dl naponta. Akik ezt a mennyiséget elfogyasztják, és nem
lépik túl, azok esetében 50%-kal kisebb
az esély a kardiovaszkuláris megbetegedésekre, valamint várható élettartamuk
10-12 évvel hosszabb, mint az absztinenseké.
(Forrás: Dr. Lugasi Andrea)
2012. április 12., csütörtök
Elhízás megelőzése gyermekkorban
Gyermekkorban
nem jelent nehézséget a helyes táplálkozási szokások kialakítása, azonban a
gyakran helytelen berögződéseken felnőttkorban már csak igen nagy lemondások
árán tudunk változtatni. A gyerekek rendkívül gyorsan
nőnek, gyakran úgy is tűnik, mintha már felnőttek volnának, mielőtt valóban
felnőtté válnának. Ennek akkor van különös jelentősége, amikor étkezéskor
ugyanaz a mennyiségű étel kerül a tányérjukra, mint a felnőtteknek. Azonban ha
többet esznek, mint amennyire szüksége van a szervezetüknek, a többlet zsírként
fog lerakódni a testükben. Ezért tudatosan kell törekedni arra, hogy
gyermekeinknek a megfelelő gyermekadagot tálaljuk. Természetesen a cél nem az,
hogy éhes maradjon a gyerek, ha a tányérjáról minden elfogyott, és még mindig
éhes, akkor kaphat még néhány falatot. Az elsőre kitálalt nagyobb adaggal a
gond az lehet, hogy a szeme kívánja, és megeszi annak ellenére is, hogy már nem
éhes. Azt tanácsolom, a szülő hasonlítsa
össze öklét a gyermeke öklével, és ha látja a különbséget, abból asszociálhat
arra, hogy a gyomruk között is ugyanolyan méretbeli különbség van, ezért nem
szükséges és nem is javasolt ugyanannyi ételt adni nekik. A másik
nagy hiba, amikor a szülő „jutalomfalattal” dicséri avagy vigasztalja gyermekét.
Ezekből a gyerekekből nagy eséllyel lesz bánatevő felnőtt korára, aki
boldogtalanságát evésbe fogja fojtani. A gyerek szocializálódásának része a
táplálkozási szokások kialakítása, az ízek megismerése, elfogadása vagy
elutasítása, ezért ebben a korban kell megalapozni az egészségtudatos
magatartást. Ne felejtsük el, hogy ha mi, felnőttek a paradicsomot megsózzuk, a
ribizlit megcukrozzuk, és naponta kólát iszunk, nem várhatunk eredményt a
gyerekektől. Szabjunk limitet a napi nasi adagra vonatkozóan, amit semmilyen
esetben sem lépjünk túl, és a 3 fő étkezés közé iktassuk be ezeket. A szülők
sokszor engednek a gyerek kérésének, de mindig gondoljunk arra, hogy hosszú
távon ez mihez vezet. A szeretetünket próbáljuk meg inkább más módon kifejezni,
nem pedig egy plusz adag nassolnivalóval! Ha táplálkozási tanácsokra van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal!
2012. április 3., kedd
Húsvéti akció
HÚSVÉTI AKCIÓ: minden 6 alkalmas bérlethez +3; 12 alkalmas bérlethez
pedig +6 alkalom konditerem, v. szauna, v. szoli használatot kapsz
ajándékba! Továbbá Erika aquafitnesz óráira és Szvetlana hastánc óráira
vásárolt első bérletedre 10% kedvezményt kapsz! Na? Milyen a húsvéti
nyuszink?
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)