2012. április 26., csütörtök

Miért együnk lassan?


Sokat halljuk táplálkozási szakemberektől, hogy együnk lassan, és jól rágjuk meg a falatot. De vajon miért tanácsolják ezt? Hisz az étel úgyis bekerül a gyomrunkba, és majd az emésztőrendszer elvégzi a dolgát, akárhogy is rágom meg az ételt. Nos, mint minden jó tanácsnak, ennek is megvan a maga magyarázata. Először is, tudnunk kell, hogy van az agyunknak egy bizonyos része, melyet hipotalamusznak hívnak, és ez az a terület, melyben az éhség- és a jóllakottság központ lakozik. Ha éhesek vagyunk, hipotalamuszunk jelez, és ha tele a gyomrunk, akkor is. És itt jön a DE! A jóllakottság érzet csak 20 perc után alakul ki agyunkban, ezért ha gyorsan kapkodjuk az ételt, sokkal többet fogunk enni, mint amennyi elég lenne szervezetünknek, hiszen 20 percen belül még nem érezzük tele a gyomrunkat, és amit a szemünk kíván, azt megesszük. A fogyni vágyók különösen fogadják meg ezt a tanácsot, mert már azzal csökkenthetik a bevitt táplálék mennyiségét, ha ezután megtanulnak lassabban enni. Így elkerülhető a „túlevés” miatt kialakult rosszullét, kellemetlen puffadás érzet. Továbbá az alapos rágással megkönnyítjük emésztőrendszerünk dolgát, és jelentősen javulhat az emésztés, hiszen az már a rágással elkezdődik a szájban. Addig kell az ételt rágni, amíg az szinte már folyékony állagúvá alakul. Így a vitaminok, tápanyagok optimális felszívódását segítjük elő. Lassan eszel, tovább élsz!

2012. április 20., péntek

A vörösbor kardioprotektív hatásai


Egy nemzetközi tanulmány összehasonlította fejlett országok étrendjeinek magas zsír, telített zsírsav és koleszterintartalmát, valamint az ezekkel összefüggésbe hozható szívbetegségekből eredő halálozásokat. Azonos zsírbevitelű országokat összehasonlítva egyedül Franciaországban nem tudták kimutatni a helytelen táplálkozásból eredő szívbetegségeket. A jelenséget elnevezték francia paradoxonnak, majd elkezdték kutatni a különbség okát. Keresték az életmódban, a stresszkezelési szokásokban, táplálkozási eltérésekben. Végül egyetlen különbséget találtak, a rendszeres vörösborfogyasztást. A vörösbor megakadályozhatja a trombózis kialakulását. Képes növelni a HDL koleszterin szintjét (köznyelvben jó koleszterinként ismert), és csökkenteni a káros LDL koleszterin szintjét, ezáltal nem alakulnak ki az atherosclerotikus plakkok, melyek az érelmeszesedést eredményezik. A vörös nedű továbbá erős antioxidáns hatással bír, így az öregedési folyamatokat lassítja, valamint csökkenti a rák kialakulásának esélyét.  A jótékony hatás a fenolos vegyületeknek köszönhető, melyek jóval nagyobb mennyiségben fordulnak elő a vörösborban a fehérborral szemben. Míg a fehérbor fenoltartalma 170-300 mg/l, addig a vörösboré 1800-4000 mg/l. Ennek hatása nem érvényesül a szőlőlé vagy a szőlő fogyasztásakor, mert ezen vegyületek kioldódását a több napig tartó alkoholos erjedés teszi lehetővé. A vörösbor ajánlott mennyisége nőknél 1-2 dl, férfiaknál 1-3 dl naponta. Akik ezt a mennyiséget elfogyasztják, és nem lépik túl, azok esetében 50%-kal kisebb az esély a kardiovaszkuláris megbetegedésekre, valamint várható élettartamuk 10-12 évvel hosszabb, mint az absztinenseké.  
(Forrás: Dr. Lugasi Andrea)

2012. április 12., csütörtök

Elhízás megelőzése gyermekkorban


Gyermekkorban nem jelent nehézséget a helyes táplálkozási szokások kialakítása, azonban a gyakran helytelen berögződéseken felnőttkorban már csak igen nagy lemondások árán tudunk változtatni. A gyerekek rendkívül gyorsan nőnek, gyakran úgy is tűnik, mintha már felnőttek volnának, mielőtt valóban felnőtté válnának. Ennek akkor van különös jelentősége, amikor étkezéskor ugyanaz a mennyiségű étel kerül a tányérjukra, mint a felnőtteknek. Azonban ha többet esznek, mint amennyire szüksége van a szervezetüknek, a többlet zsírként fog lerakódni a testükben. Ezért tudatosan kell törekedni arra, hogy gyermekeinknek a megfelelő gyermekadagot tálaljuk. Természetesen a cél nem az, hogy éhes maradjon a gyerek, ha a tányérjáról minden elfogyott, és még mindig éhes, akkor kaphat még néhány falatot. Az elsőre kitálalt nagyobb adaggal a gond az lehet, hogy a szeme kívánja, és megeszi annak ellenére is, hogy már nem éhes. Azt tanácsolom, a szülő hasonlítsa össze öklét a gyermeke öklével, és ha látja a különbséget, abból asszociálhat arra, hogy a gyomruk között is ugyanolyan méretbeli különbség van, ezért nem szükséges és nem is javasolt ugyanannyi ételt adni nekik. A másik nagy hiba, amikor a szülő „jutalomfalattal” dicséri avagy vigasztalja gyermekét. Ezekből a gyerekekből nagy eséllyel lesz bánatevő felnőtt korára, aki boldogtalanságát evésbe fogja fojtani. A gyerek szocializálódásának része a táplálkozási szokások kialakítása, az ízek megismerése, elfogadása vagy elutasítása, ezért ebben a korban kell megalapozni az egészségtudatos magatartást. Ne felejtsük el, hogy ha mi, felnőttek a paradicsomot megsózzuk, a ribizlit megcukrozzuk, és naponta kólát iszunk, nem várhatunk eredményt a gyerekektől. Szabjunk limitet a napi nasi adagra vonatkozóan, amit semmilyen esetben sem lépjünk túl, és a 3 fő étkezés közé iktassuk be ezeket. A szülők sokszor engednek a gyerek kérésének, de mindig gondoljunk arra, hogy hosszú távon ez mihez vezet. A szeretetünket próbáljuk meg inkább más módon kifejezni, nem pedig egy plusz adag nassolnivalóval! Ha táplálkozási tanácsokra van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal!

2012. április 3., kedd

Húsvéti akció

HÚSVÉTI AKCIÓ: minden 6 alkalmas bérlethez +3; 12 alkalmas bérlethez pedig +6 alkalom konditerem, v. szauna, v. szoli használatot kapsz ajándékba! Továbbá Erika aquafitnesz óráira és Szvetlana hastánc óráira vásárolt első bérletedre 10% kedvezményt kapsz! Na? Milyen a húsvéti nyuszink?